BesteBloggers

Blogger

Mamadrinktwijn

mamadrinktwijn.nl

Voor mama's die van wijn en van een humoristische kijk op het ouderschap houden. Vol zelfspot, maar ook met nuttige info

's-Hertogenbosch, The Netherlands

1 volgers — 4 volgend

Leren bloggen?

meer boeken

Trends

  • Tijdlijn
  • Mamadrinktwijn heeft een artikel gedeeld in Wijnblogs
    2 jaar geleden

    Hoe moet je wijn proeven

    hoe moet je wijn proeven

    Wijn proeven


    Om wijn te proeven moet je je ervan bewust zijn dat smaken elkaar beïnvloeden: ze contrasteren met elkaar of neutraliseren elkaar. Bijvoorbeeld:


    - Zout versterkt bitter.

    - Zoet overheerst zout, vermindert de perceptie van zuur en vertraagt de perceptie van bitter.


    Als je wijn proeft let je vooral op het balans of evenwicht tussen deze smaken. 


    Smaak


    Proeven is het zwakste zintuig van de mens. Alle andere zintuigen (zien, horen, ruiken en voelen) zijn veel sterker ontwikkeld en kunnen daardoor onze smaak ook snel gaan overheersen.


    Denk aan:

    - Als eten niet aantrekkelijk is, vindt een kind het niet lekker.

    - Als een koekje niet knapperig klinkt, dan is het vaak oud.

    - Als een soep niet warm is, smaakt het totaal anders.

    - Als iets scherp of bitter ruikt, willen we het niet eens eten.


    Maar zelfs de locatie kan onze smaak beïnvloeden denk aan een wijn die veel lekkerder is op vakantie dan bij thuiskomst.

    Of ons humeur, want een diner lijkt lekkerder wanneer het gezellig is toch?


    Onze tong bevat gemiddeld 200 smaakpapillen, die elke 7-10 dagen worden vernieuwd. Door speeksel lossen de smaakstoffen op in water en dringen door in de smaakpapillen, de zenuwuiteinden die in verbinding staan met de hersenen. 

    In je gehemelte zitten een aantal smaakpapillen wat belangrijk is voor de nasmaak. Want bij het slikken druk je met de tong tegen je gehemelte aan en komen de smaken extra door.


    Smaak is een perceptie van 5 (tot 6) soorten:

    - Zoet = Een basissmaak. Maakt speeksel dikker en voller.

    - Zuur = Ph waarde van het eten. Maakt speeksel dunner.

    - Bitter = Het sterkste ontwikkeld. Maakt de mond droog.

    - Zout = Komt met een maximum. Kan de tong laten prikken.

    - Umami = Japans voor hartig. In 2002 aan de lijst toegevoegd.

    ( Vet = Sinds 2012, maar niet alle geleerden zijn het hierover eens).


    Je smaakpapillen kunnen trouwens alle verschillende smaken onderscheiden. Dat zoet met de punt van de tong geproefd wordt en bitter achterin is dus achterhaald.


    Smaakprofiel:


    Belangrijk bij het proeven van een wijn is het opmaken van een smaakprofiel. Dit bestaat uit drie verschillende onderdelen:


    Geur:


    Welke aroma’s komen je al uit het glas tegemoet? Klopt de eerste indruk van de wijn met de geur van de wijn?


    Smaak:


    Bijvoorbeeld een lage of hoge smaakintensiteit. Welke aroma’s zitten in de wijn? Hoe is de verhouding tussen alcohol, zuren, suiker en tannine = het balans van de wijn.

    Zit er een lange of korte afdronk (nasmaak) aan de wijn?


    Stijl:


    Is het een frisse wijn, heel fruitig of juist wat zurig? Of proef je rijpe tonen, rijp fruit, hout, kruidigheid. Is de wijn vol of juist wat dun? Is de wijn complex? Met een korte of lange afdronk

    Kortom: onder welke van de 8 wijnstijlen valt deze wijn? De wijn plaatsen in één van de 8 wijnstijlen is belangrijk voor combineren met eten. De 8 wijnstijlen zijn:

    1) lichte en neutrale witte wijn

    2) soepele en fruitige witte wijn

    3) volle en complexe witte wijn

    4) lichte en fruitige rosé wijn

    5) volle en kruidige rosé wijn

    6) lichte en fruitige rode wijn

    7) fruitige en volle, soepele rode wijn

    8) krachtige en complexe rode wijn


    Aroma groepen die kunnen voorkomen:


    Bloemenaroma: rozen, viooltjes, bloesem e.d.

    Vruchtenaroma: appel, peer, aardbei, bessen e.d.

    Plantenaroma: gras, hooi, kruisbes, distel e.d.

    Roosteraroma: koffie, brood, karamel, tabak e.d.

    Kruidenaroma: vanille, peper, muskaat e.d.

    Dierlijke aroma: muskus, leer, stalgeur, kattenpis e.d.


    Meer van Mamadrinktwijn:

    bedankt oudste kind

    hoe wordt wijn eigenlijk gemaakt

    Wat voor reactie wilt u achterlaten?

    Reageer

Geld Verdienen met bloggen

Bekijk alle middelen

In de spotlights

Uw artikel in de spotlights?

Wie kunt u volgen

Meer bloggers

Beste Bloggers

Registeer vandaag nog en begin gelijk
met het promoten van uw eigen persoonlijke blog.