BesteBloggers

Blogger

Veusteveul

veusteveul.nl

Mijn naam is Nathalie! Naast blogger ben ik moeder, werknemer en vrijwilligster. Kortom, ik ben altijd bezig!

Wageningen

37 volgers — 24 volgend

Leren bloggen?

meer boeken

Trends

 • Tijdlijn
 • Veusteveul heeft een artikel gedeeld in Mamablogs
  11 maanden geleden

  Hoe vaak was jij je haar

  hoe vaak was jij je haar

  Zo vaak hoor en voer ik discussies over het wassen van haren. Afgelopen week sprak ik iemand die minimaal om de dag de haren van haar kinderen wast, week in, week uit! En ja, ik beging die ‘fout’ ook in het verleden tot ik erop gewezen werd door een dermatoloog dat het niet zo handig was dat te doen.  Wij besloten advies in te winnen destijds en ons werd geadviseerd het wassen van de haren terug te brengen. Maar naar hoe vaak of hoe weinig dan? Advies was naar ééns in de twee weken, dat zou genoeg moeten zijn. De reden dat we het zijn gaan proberen heeft deels te maken met de gevoelige huid van de dames. Maar ook omdat het niet nodig hoeft te zijn om zo vaak haren te wassen.


  Hoe vaak haren wassen?


  De laatste weken zijn er elke keer redenen waarom ik met mensen in gesprek raak over het haren wassen. Gaat het niet over het chloor van het zwembad dan komt het gesprek op gang door luizen.


  De meeste ouders die ik heb gesproken wassen drie tot vier keer per week de haren van hun kind! Ik verbaasde me er echt over… zelf hebben we dat nooit zo vaak gedaan.


  Eerder waste wij de haren van de kinderen twee, soms drie keer per week. Tegenwoordig wassen we slechts één keer per twee weken de haren of indien nodig een keer extra.


  Zelf was ik één tot twee keer per week mijn haar, dat was een half jaar geleden wel anders! Ik waste echt elke dag mijn haar! Maar ik kreeg telkens zoveel jeuk dat ik naar een oplossing zocht en die was snel gevonden… geen styling producten meer gebruiken, mijn haar wat langer zodat er ook niets in hoeft en minder wassen. Tadaaaa de erge jeuk is inmiddels weg!


  Nu is wel de vraag, hoe lang gaat het duren voor ik mijn haren weer afknip en er dus wel weer wat spul in zou moeten om het toonbaar te maken.


  Waarom ‘zo weinig’ wassen?


  De kinderen gebruiken geen styling producten of iets, het is net het vuil dat er in komt. Ja, chloor stinkt, maar als je het goed uitspoelt is het ook weg die geur en zand gaat er ook wel uit met alleen water! Ze zwemmen overigens met een badmuts tijdens de trainingen, dus weinig last van het chloor.


  Het feit is dat je wat meer tijd moet stoppen in het goed schoonspoelen van de haren met alleen water, maar dat is niet zo’n probleem!


  Daarnaast kwam ik er enkele jaren geleden achter dat er in veel shampoos SLS zit. SLS is ook wel bekend als Sodium lauryl sulfate, Sodium laureth sulfate, of Sodium acetyl sulfate. SLS valt onder de ‘sulfieten’, SLS droogt huid en haar uit. Naast SLS zitten er ook vaak parabenen in shampoo. Er zijn onderzoeken gedaan waarbij een connectie is gelegd tussen parabenen en kanker, hieruit blijkt dat de parabenen de werking van oestrogeen imiteren waardoor nadelige effecten op de gezondheid zouden kunnen ontstaan. Dit heeft mijn standpunt over minder vaak haren wassen ook wel beïnvloed.


  Waarom zouden we zo vaak wassen als het echt met minder kan?


  Hoe kom je aan vet haar?


  Op je hoofd zitten heel veel talgkiertjes, deze maken talg aan. Talg is een soort vet, de kliertjes zitten op je hele lijf met uitzondering van handpalmen en voetzolen. Je lichaam maakt niet voor niets talg aan, het vormt namelijk een vetlaagje op je huid en beschermd je huid. De talg houdt ook de hoornlaag van je huid en je haren soepel waardoor het niet uitdroogt.


  Talg komt in je haar doordat je met je handen in je haar zit, beweegt maar ook tangen, borstels en dergelijke spullen. De productie van talg door de talgkliertjes wordt beïnvloed door temperatuur, hoe hoger de temperatuur hoe vetter het haar. Bijvoorbeeld massage van je hoofdhuid (zoals bij het wassen van je haren) stimuleert de talgproductie.


  Als je zorgt voor minder temperatuurwisselingen, maar vooral voor minder stimulatie (dus minder wassen) zal je ook minder last krijgen van vet haar en kan je terug in het aantal keren haren wassen.


  Hoe hebben wij het aangepakt?


  Om te beginnen zijn we ‘gewoon’ minder vaak de haren gaan wassen. En ja.. in het begin dacht ik wel “oei moet ik echt wachten met wassen?” Op het moment dat ik dacht het is vet het moet gewassen worden stelde ik het nog een dag uit. Op een gegeven moment besefte ik dat ik op deze manier het wassen al flink had verminderd na een aantal weken.


  Bij de meiden ging het overigens veel makkelijker en sneller als bij mij, waarschijnlijk toch ook doordat zij een andere hormoonhuishouding hebben als dat ik heb. Binnen een paar weken zat ik bij de meisjes al op één keer per week wassen in plaats van twee tot drie keer per week! Na een aantal maanden werd het zelfs nog maar eens per twee weken.


  Het resultaat..... lees verder

  Meer van Veusteveul:

  zwemdiplomars en lechtr zwemmen

  blije blog 14

  Wat voor reactie wilt u achterlaten?

  Reageer

Beste Bloggers

Registeer vandaag nog en begin gelijk
met het promoten van uw eigen persoonlijke blog.