BesteBloggers

 • Tijdlijn
 • Swieten heeft een artikel gedeeld in Healthblogs
  een week geleden

  Persbericht nieuw verschenen uit het dagboek van een onbestorven weduwe n notities uit een leven naast nah

  persbericht nieuw verschenen uit het dagboek van een onbestorven weduwe n notities uit een leven naast nah

  Nu te bestellen.

  Onlangs verscheen het boek Uit het dagboek van een Onbestorven Weduwe – Notities uit een leven naast NAH van de Nieuwegeinse schrijver en publicist Jet van Swieten. Het boek omvat een reeks observaties die zij – op persoonlijke en soms humorvolle wijze – optekende uit het dagelijks leven met haar door een herseninfarct getroffen partner. Haar notities bewerkte zij tot herkenbare verhalen waarin mensen die leven in een vergelijkbare situatie zichzelf weerspiegeld zien. De open wijze waarmee zij het onderwerp aanpakt, maakt de verhalen – die soms lezen als fictie – toegankelijk voor een breed publiek. ‘Een open gesprek over niet-aangeboren hersenletsel [NAH] en de onzichtbare beperkingen als gevolg daarvan, ligt nog altijd in de taboe-sfeer,’ aldus Jet van Swieten. ‘Veel partners ervaren dat als een gemis aan steun en troost bij verlies.’ Een op de vier mensen in Nederland heeft een hersenaandoening; jaarlijks lopen 140.000 mensen op een of andere manier hersenletsel op waarvan er 40.000 blijvende beperkingen (zichtbaar en onzichtbaar) ervaren. Tien jaar geleden maakte haar partner vlak na zijn vijftigste verjaardag van het ene moment op het andere een raadselachtige persoonlijkheidsverandering door. Ineens was hij een kwetsbaar mens met meerdere beperkingen die onzichtbaar bleven voor de buitenwereld. Wat zij samen meemaakten was nauwelijks bespreekbaar. ‘Met dit boek wil ik duidelijk maken dat een leven waarin dit speelt, letterlijk op zijn kop staat; een leven waarin je blijvend op zoek bent naar evenwicht. Er met anderen over kunnen spreken, helpt bij het leren omgaan met de nieuwe situatie.’  Niet-aangeboren hersenletsel (NAH) heb je samen

  Slechts weinigen zijn ervan doordrongen dat NAH wordt gedragen door heel het gezin. Hersenletsel heb je samen. Wanneer de getroffen partner na revalidatie (of in sommige gevallen meteen weer) thuis is, komen de niet-zichtbare beperkingen pas echt naar voren. Die uiten zich in veel verschillende vormen, zoals chronische vermoeidheid, apathie, overprikkeling, ontremming, karakterveranderingen, depressies, boosheid, beperkt ziekte-inzicht, zelfoverschatting of veranderde seksualiteit. Dit zijn beperkingen waarmee de partners samen moeten leren omgaan. Dat blijkt een zoektocht naar mogelijke oplossingen. Deze veranderingen zetten het leven van beide partners op zijn kop. Veel aandacht is er voor revalidatie van de getroffene. De behoeften en emoties van de partner blijven vaak buiten beeld. In haar boek schrijft Van Swieten:


  Mijn emoties? Ze bestaan:

  verdriet; (valse) hoop; wanhoop; verwardheid; kwaadheid; ergernis; liefde, twijfel, angst en schrik; onzekerheid; afkerigheid; weer twijfel; bezorgdheid; wantrouwen; kwetsbaarheid; moedeloosheid; machteloosheid; teleurstelling; verontwaardiging; gelatenheid; eenzaamheid; schuldgevoel; nog meer vertwijfeling; ontreddering; rouwend; uitgeput; gestrest; gekwetst; onthutst en verloren. En dat soms allemaal tegelijkertijd.


  Steun en herkenning

  Over haar ervaringen met de onzichtbare beperkingen als gevolg van NAH begon Jet van Swieten een blog onder de titel NAH Verborgen Kopzorgen. Daarin publiceerde zij naast artikelen en columns ook wekelijks een observatie onder de titel Uit het dagboek van een Onbestorven Weduwe. ‘Het blog heeft mij naast een stukje verwerking, geholpen bij het vinden van antwoorden op allerlei vragen die bij mij leefden,’ aldus de auteur. In de bundel Uit het dagboek van een Onbestorven Weduwe – Notities uit een leven naast NAH zijn veel van de notities, soms herschreven, terug te vinden. Daaraan heeft de auteur nieuw materiaal toegevoegd. Lotgenoten – de partners en mantelzorgers van mensen met een hersenbeschadiging – vinden steun en herkenning in de stukken.


  Uit het dagboek van een Onbestorven Weduwe – Notities uit een leven naast NAH is online te koop via https://www.boekenbestellen.nl/boek/uit-het-dagboek-van-een-onbestorven-weduwe of te bestellen via de boekhandel.


  Uit het dagboek van een Onbestorven Weduwe

  Paperback; 135mm x 210mm; 264 pagina’s

  Prijs € 19,95 incl. BTW

  ISBN 9789081114202

  Meer van Swieten:

  beperkt ziekte inzicht en zelfoverschatting n een paar apart

  uit het dagboek van een onbestorven weduwe n 209

  Wat voor reactie wilt u achterlaten?

  Reageer

Beste Bloggers

Registeer vandaag nog en begin gelijk
met het promoten van uw eigen persoonlijke blog.