BesteBloggers

 • Tijdlijn
 • Joepsatijn heeft een artikel gedeeld in Muziekblogs
  een jaar geleden

  Zanger leonard cohen 82 overleden

  zanger leonard cohen 82 overleden

  De Canadese zanger Leonard Cohen is op 82-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn management op zijn Facebook-pagina.

  Cohen was bij het grootste publiek vooral bekend van de nummers Hallelujah, Suzanne en So long, Marianne. Hij begon zijn carrière als dichter en stortte zich later op het schrijven van liedjes. 


  Veel van zijn werk werd ook door andere artiesten vertolkt. Zo maakte Herman van Veen in Nederland het nummer Suzanne beroemd. En had Jeff Buckley, die in 1997 overleed, in 2008 nog een hit met Hallelujah.


  Cohen bracht onlangs nog een plaat uit getiteld You Want It Darker, waarmee hij zwaarmoedig een voorschot nam op zijn eigen dood. De zanger trad in 2013 voor het laatst op in Nederland.


  Voor zijn huis in Montreal zijn tientallen mensen bijeengekomen om de zanger te herdenken. Ze zongen zijn nummers bij het licht van straatlantaarns en kaarsen.


  De herdenkingsdienst van Cohen zal in Los Angeles plaatsvinden, een datum daarvoor wordt later bekendgemaakt.

  Leonard Cohen, lichte toon en diepe ernst  Cohen werd geboren in een middenklasse gezin in de Canadese stad Montreal. Al snel was duidelijk dat zijn toekomst in de kunst zou liggen. Hij schreef gedichten, boeken en leerde zichzelf op jonge leeftijd gitaar spelen.


  Na een universitaire studie besloot hij in New York te gaan wonen, waar hij naast het dichten ook liedjes ging schrijven. Aanvankelijk schreef hij voor anderen, maar in 1967 bracht hij zijn eerste eigen album uit, Songs of Leonard Cohen. Hij werd wereldberoemd met liedjes als Suzanne en So long, Marianne.


  Religie


  Cohen bevond zich in de muzikale hoek waar ook Bob Dylan te vinden is. Fans vinden dat hij meer dan Dylan in staat is om de menselijke conditie te doorgronden. Hij wordt geroemd om zijn lichte toon in combinatie met diepe ernst.

  Opvallend aan het werk van Cohen is ook de religieuze component. Cohen bestudeerde meerdere religies en noemde het geloof zijn "favoriete hobby". Zijn grootvader was rabbi en hij kende de joodse geschriften. In de jaren 60 en 70 werd hij lid van de Church of Scientology en nog weer later bekeerde hij zich tot het boeddhisme. Hij bracht lange tijd in het klooster door en dat hielp hem bij zijn depressies en zijn neiging tot "eindeloze zelfanalyse".


  Pensioengeld


  Wereldlijke verleidingen en zorgen waren hem echter ook niet vreemd. Vrouwen, drank en drugs konden op zijn belangstelling rekenen. Daarnaast moest hij er op zijn oude dag achter komen dat zijn manager en huisvriendin er met zijn pensioengeld vandoor was. Het was een belangrijke reden om op bejaarde leeftijd weer te gaan toeren.  Hoewel de aanleiding weinig verheffend was, waren zijn fans in de wolken. Ook de concerten die Cohen in Nederland gaf, waren in een mum van tijd uitverkocht. Cohens literaire werk bleef een trouwe schare fans aanspreken.

  Afgelopen zomer overleed de vrouw waar Cohen over zong in zijn beroemde nummer So Long, Marianne, Marianne Ihlen. Niet lang daarna bracht hij zijn laatste album uit, het zwaarmoedige You Want it Darker.

  In een interview vlak voor de presentatie van de plaat werd duidelijk dat het voor Cohen klaar was: "Ik heb nog wel wat werk te doen, wat zaken af te handelen. Maar ik ben klaar om te sterven. Ik hoop dat het niet al te oncomfortabel verloopt. Maar dit is het wel zo'n beetje voor mij."

  'Cohen speelde muziek zoals we nooit gehoord hebben'


  Hij zag er anders uit, hij had een andere stem, hij was geen hippie, hij was eigenlijk meer een zakenman." Henk Hofstede, zanger van de Nits, is groot fan en kenner van de overleden Leonard Cohen. "Al heel lang en ik zing zijn liedjes al jaren met het Avalanche Quartet,"


  De interesse in de Canadese poëet en zanger begon in de jaren 60, toen Hofstede voor het eerst een aantal nummers van Cohen hoorde op een verzamelplaat. Sindsdien liet de zanger hem niet meer los.


  Ook het einde van zijn carrière heeft Hofstede op de voet gevolgd. "Zeker na zijn comeback, een aantal jaren geleden, heeft hij muziek gespeeld zoals we nooit gehoord hebben. Zo mooi, zo prachtig."


  Zwanenzang


  In Cohens laatste album, You Want it Darker, leek het door zijn zwaarmoedige teksten alsof hij bezig was aan zijn zwanenzang. "Hij was al een paar jaar ziek en hij wist gewoon dat het einde ging komen. In alle rust, in alle evenwicht, heeft hij nog een mooie plaat gemaakt."


  Hofstede heeft zijn idool één keer ontmoet; in 1988 toen hij met de Nits in een tv-studio in Brussel optrad. "Ik heb hem durven aanspreken en we hebben samen in de kantine wat gegeten. Hij zat tegenover me en het eerste wat hij zei was: 'Henk, I made a mess of my personal life.' Nou, als iemand begint met zo'n zin, dan moet je wel van ijs of van steen zijn wil je niet smelten."


  In Cohens vaderland Canada reageerde president Justin Trudeau uitgebreid op het overlijden van de artiest. In een verklaring noemt hij Cohen een heel bijzondere inwoner van Montreal. "Leonard Cohen heeft het allerhoogste bereikt als artiest, als veelgeprezen dichter en als wereldberoemde singer-songwriter."


  "Hij zal liefdevol worden herinnerd om zijn norse stem, zijn zelfspot en zijn beklijvende teksten, die zijn liedjes eeuwig geliefd maakten bij verschillende generaties", schrijft Trudeau in zijn verklaring.


  Op Twitter schrijft hij dat niemand klonk als Cohen en dat zijn muziek generaties heeft overstegen. "Canada en de wereld huilen om zijn vertrek."

  Meer van Joepsatijn:

  in de ban van leonard cohen

  traumars te lijf mamio 5 reportsge

  Wat voor reactie wilt u achterlaten?

  Reageer

Beste Bloggers

Registeer vandaag nog en begin gelijk
met het promoten van uw eigen persoonlijke blog.